.
Latinica   Ћирилица   English
.
pitajte ljekara kontakt kako nas naći?
vijesti mapa sajta forum

PretragaKardiospazam (Achalasio)

Opšte informacije

Ahalazija je nervno-mišićni poremećaj, koji dovodi do proširenja i hipertrofije jednjaka bez organske stenoze, a posljedica je nedostatka ganglijskih ćelija u mišićnom sloju zida jednjaka. Očituje se otežanim gutanjem (disfagija), zadržavanjem unesene hrane u jednjaku, a ponekad i gubitkom tjelesne mase. Zadržana hrana u jednjaku trune i silom gravitacije prelazi u želudac. Javlja se kod oba pola (češće kod muškaraca) između 30 i 60 godine starosti.

Indikacije za operativni zahvat

Neuspjeh konzervativnog tretmana (antagonisti Ca) i forsirane dilatacije predstavlja indikaciju za hirurški tretman.

Pre-operativna ispitivanja i priprema

Neophodan je klinički pregled (dominantna je disfagija). Karakteristični su RTG znaci u zavisnosti od stepena ahalazije (proksimalna dilatacija jednjaka uz konusno linearno distalno suženje). Endoskopski instrument lako prolazi u želudac za razliku od tumora ili peptičnog suženja jednjaka gdje endoskop često ne uspijeva savladati prepreku.

Procedura

Operacija se sastoji u ekstramukoznom presijecanju cirkularnih mišićnih vlakana distalnog jednjaka u dužini 10-12 cm (Heller-ova kardiomiotomija). Obično se dodaje i jedna od antirefluksnih procedura (Dorr, Toupet, Nissen).

Dužina ležanja u bolnici

Bolničko liječenje traje 7-10 dana.

Trajanje postoperativnog oporavka

Oporavak je brz i efikasan i traje relativno kratko (do jedan mjesec).

Ishrana pacijenta u pripremnom periodu i opis pripreme ukoliko je potrebna

Prije operativnog zahvata nije potrebna specijalna priprema, osim eventualne korekcije pothranjenosti (hipoproteinemija).

Ishrana pacijenta poslije operativnog zahvata

Poslije operativnog zahvata nisu potrebne specijalne dijetalne mjere.


  Verzija za štampanjeKOAH, All rights reserved Početak    |   Kontakt    |   Mapa sajta    |   Ljekari    |   Vijesti    |   Forum    |   FAQ powered by
Politika privatnosti    |   Uslovi korišćenja    |   Credits
Posljednja izmjena: